5 Mayıs 2012 Cumartesi

Kalpten ağaca, ağaçtan toprağa...

Hıdrellez. Hıdırellez. ' Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biri', demiş wikipedia. Ne güzel iki kelime: Mevsim ve bayram. Es geçilemez bayram. Seversen eğer. Örneğin Kurban bayramını sevmem, kurban kelimesini de sevmem. Kurban olunmasın. Ne aşkta, ne yemekte. Neyse...

Ailemde gül ağacına dilek asma, toprağa kibritten ev yapma, gazete kağıdından para kesme gelenekleri mevcuttu. Ancak unutulmuş, kavrulmuş İstanbul'da gül ağacının altına çok özel dileklerimi asamam. Asmam. Bunun yerine kendimce bir şey yaptım. Evdeki bambulara dileklerimi bir güzel bağladım. Çok keyifli oldu.


Şimdi gelelim dilek dileme yöntemlerine. Sabahtan beri  gözüme çarpıyor, yok şunu yapın, şunu yakın vs. Hepsi doğru. Ne isterseniz yapın. Ama önce dilek dilerken, tamamen kalpten dileyin.

Kalp nasıl olmalı? Şimdi, kalbimiz temiz olmalı. Kimse hakkında korkunç düşünceler, kin, nefret, kıskançlık duyguları (en azından dilek dileme anında) bulunmamalı. Kalbinizin temizliği için, dilinizin temizliği de önemlidir. Zaten dil, kalp, beyin ve yaşadığımız hayat birbiriyle bağlantılı. Bu yüzden dilimiz de dilek dilerken temiz olsun. Temiz niyetler dilensin, temiz kalpten.

Kalp aynı zamanda kaygıdan, korkudan uzak olmalı. Korka korka dilek ağacına bir şey asılmaz. Asma yani. Gerek yok. Güzelce as, sevgiyle niyetlen. Her şey niyetten ibaret. Niyet! Senden çıkan, sana gelir.

Aman diyelim o zaman. Pamuk kalpler, pamuk şekerler tadında dilekler aksın gitsin bizden evrene. Sadece o anda kendi çapına yaydığın pozitif enerji bile insana yetiyor. Bana yetti. Dilersen ne kağıda ne kaleme ihtiyaç var. Söyle kalbinden dileğini, o gider gideceği yere.


Dilek dilemek çok kolay da değil, bazıları istemeyi bile başaramıyor günümüzde. O zaman, belki de vakti değildir, belki bu ara sen istememeli ve sadece susmalısın. Bu da iyi. Bu da güzel. Eğer kalbinin bu aralar çok temiz olmadığını, olumsuz hislerin/ hallerin seni kara bir tül gibi sardığını hissediyorsan, sadece dinlen. Belki de yorgunsundur. Böyle bir hal varsa kendinde önerim, güzel bir şarkı dinle, büyük bir bardak su iç, yürüyüşe çık, kalbine iyi gelecektir.

Her şeyden önce ama, hayırlısını diliyorum ben.

Gönlünüz neyse, o olsun.






3 yorum:

  1. Güzel gönlünde ne varsa gerçek olsun akide şekerim:)))

    YanıtlaSil
  2. hayirlisi olsun cenem hepimiz icin :)..cok sevdim ben bu bambu dileklerini :)

    YanıtlaSil
  3. Hepimizinkiler gercek olsun:) altin kalpli iki insan yorum birakmis, cifte kavrulmus bir etki olusturdu icimde cok opuyorum antalya ve seoul'u!

    YanıtlaSil